Biserica Sfântul Gheorge
Biserica ortodoxă „Sfântul Gheorghe” se află în hotarul satului Streisângeorgiu, localitate componentă a orașului Călan, un oraș în județul Hunedoara.
Micul edificiu este situat pe o terasă de pe malul drept al Streiului, periferic faţă de noua încropire urbană a Călanului şi ferită întrucâtva de peisajul dezolant al ruinelor industriei metalurgice din perioada comunistă, situat în partea sud-estică a vechii localități.
Biserica are dimensiuni modeste și formele simple, dar tipice, ale unui romanic provincial, pe o planimetrie cu o singură navă şi o absidă rectangulară. Probabil datorită unor blocuri foarte mari de piatră care s-au folosit la baze, traseele zidurilor au ieşit neregulate, iar compartimentele dezaxate. Nava a fost împărţită în două sectoare inegale, boltite separat încă din prima etapă şi cu un arc divizor sprijinit de câte doi stâlpi, la interior şi exterior. Pe vest a fost construită şi o mică tribună, ai cărui stâlpi au fost ulterior folosiţi pentru a aşeza un turn cu un perimetru foarte restrâns. În secolul al XVI-lea probabil, lăcaşul a fost lărgit spre vest cu un pronaos din lemn, care în jurul anului 1850 a fost înlocuit cu unul din piatră. Acest compartiment mai poate fi întâlnit acum doar în fotografii vechi, restaurarea din secolul XX demontându-l cu totul, fără a-i lăsa măcar o amprentă la sol.
Abandonată de comunitate în favoarea unui spaţiu mai generos şi mai confortabil, bisericuţa de la Streisângiorgiu este acum doar un monument ai cărui enoriaşi au devenit turişti, prea puţin sau deloc îndrumaţi, la faţa locului, ca să-i înţeleagă valoarea excepţională. Prin urmare, intervenția vizează cercetarea, conservarea și restaurarea Bisericii „Sf. Gheorghe” din Streisângeorgiu, cu scopul de a reda edificiului o imagine cât mai apropiată de aspectul său istoric, respectându-se în mod riguros principiile de conservare a patrimoniului cultural.
De asemenea, se propune realizarea unei structuri noi, destinată să servească drept lapidarium pentru pietrele de mormânt și crucile istorice aflate în ansamblul bisericii. Intervenția este gândită ca o prezență subtilă și discretă, neinvazivă și reversibilă, menită să sugereze un gest simplu, o linie subtilă în compoziția ansamblului. Oferind respectul cuvenit locului, aceasta își propune a se integra armonios, fără a tulbura echilibrul și autenticitatea percepției originale asupra monumentului.